ENG   The TAÍDE HOUSE is the rehabilitation of an old country house, with the typical characteristics of popular architecture, which is situated in a small village with the same name located in northern Portugal.  Originally the client had showed the will to make something simple, something "easy" to enjoy. The idea was a simple house in which one could, for example, conceal the kitchen, thus occupying a minimal amount of space. The speech was short, simple, but nevertheless interesting... All of this had to happen...  The proposal should dialog with its surroundings in a friendly way and even if we would assume something new, the concept was not to disrupt completely with past... We felt that we could create something dynamic without hurting the surrounding environment. From this moment forward, the look for stimuli was inevitable. Looking around, to a sometimes marked terrain, we understand that the surroundings work as an amphitheater, in which the gaze of the neighbors, inhabitants of those unique shaped, inclined roof houses, is very proximate. Over there, streets are narrow, backyards are almost public and every word is listened. The scale of the house was a concern.  In early sketches, the roof emerges, and assumes itself as the structuring element for the whole project. It allowed to organize and manage dynamic spaces in a rather simple square plant interior, but also allowed the compartmentalization in the exterior, creating protected areas for leisure and contemplation, and also work areas. It's possible to live this element through the exterior and feel it in the interior, and at the same time to participate in the landscape...  The granite walls and stairs, which involve the ancient grape mill in the ground floor, serve as base for the whole proposal. Everything else is assumed as new and this white object, placed on the ancient granite walls, comes to life and draws itself almost automatically...either it's because it seeks privacy, or just to fulfill the legal boundaries.  The house organizes itself in two floors: the ground floor contemplates the social area, with the kitchen, guest bathroom, office and a double ceiling living room, which houses the stairwell which gives access to the upper floor, with two bedrooms.  The system we adopt for the structure is the usual pilar-beam, and to obtain a good thermal performance we coated the roof with white colored slabs. In the walls we used the exterior thermal insulation system ETICS.         
17.JPG
40.JPG
54.JPG
68.JPG
67.JPG
65.JPG
63.JPG
51.JPG
52.JPG
53.JPG
58.JPG
59.JPG
55.JPG
57.JPG
56.JPG
72.JPG
75.JPG
77.JPG
78.JPG
81.JPG
82.JPG
83.JPG
84.JPG
140.JPG
162.JPG
168.JPG
169.JPG
170.JPG
171.JPG
172.JPG
173.JPG
174.JPG
  GROUNDFLOOR
  FIRSTFLOOR
NorthElevation.jpg
EastElevation.jpg
SouthElevation.jpg
WestElevation.jpg
SectionD.jpg
SectionE.jpg
architizerwinner2.png
prev / next